Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Προσθετική Κατασκευή (Additive Manufacturing) αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο μίας νέας εποχής στον τομέα της βιομηχανίας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό, λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της σε ποικίλα επιστημονικά πεδία. Ο όρος Προσθετική Κατασκευή, ή συνηθέστερα τεχνολογία 3Δ εκτύπωσης, χρησιμοποιείται κυρίως για ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που εφαρμόζεται κυρίως στην κατασκευή φυσικών μοντέλων, πρωτοτύπων ή λειτουργικών εξαρτημάτων μέσω του 3Δ σχεδιασμού με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (Computer-Aided Design). Ειδικότερα, είναι γεγονός ότι η Προσθετική Κατασκευή αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, επιταχύνοντας ραγδαία τις διεργασίες του κατασκευαστικού κύκλου που εκτείνεται από τον σχεδιασμό, τη μοντελοποίηση ενός πρωτοτύπου μέχρι την παραγωγή, τον έλεγχο και την τελική αποστολή του προϊόντος. Ο καθοριστικός λόγος για την επιτυχία της Προσθετικής Κατασκευής είναι ο συνδυασμός της γεωμετρικής ευελιξίας, του χαμηλού κόστους παραγωγής, της υψηλής ταχύτητας, καθώς και της ακρίβειας του τελικού αποτελέσματος.
Ωστόσο, παρά τις σαφείς προοπτικές και δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ένα σημαντικός αριθμός παραμέτρων εμποδίζει την ευρεία χρήση της. Στην πραγματικότητα, η ακριβής και έγκαιρη πιστοποίηση των παραγόμενων πρωτοτύπων ή εξαρτημάτων αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην κλιμάκωση της τεχνολογίας Προσθετικής Κατασκευής.
Για τους παραπάνω λόγους, η αναγκαιότητα για ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων και ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υπηρεσιών, ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, για τη βελτίωση της διαδικασίας της 3Δ εκτύπωσης και τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου αντικειμένου είναι πλέον προφανής. Ουσιαστικά, οι νέες ανάγκες της κοινωνίας, εστιασμένες σε νέα πεδία εφαρμογών για την παραγωγή πιο εξειδικευμένων, εξατομικευμένων και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απαίτηση ανάπτυξης και βελτιστοποίησης τόσο της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, όσο και των διαθέσιμων συστημάτων και υποδομών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω αναδυόμενες τάσεις, οι οποίες τείνουν να κυριαρχήσουν τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου Q3D αναμένεται να δημιουργηθούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη μίας ορθής, υπεύθυνης και ολοκληρωμένης φιλοσοφίας αυτοματοποιημένων διεργασιών, με γνώμονα την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ομαλής ροής των διεργασιών, τη βελτιστοποίηση της 3Δ εκτύπωσης, την εξασφάλιση της ποιότητας, καθώς και τη συνετή διαχείριση τόσο του εξοπλισμού, των διαθέσιμων υλικών, του χρόνου, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού στο σύνολο της διαδικασίας της 3Δ εκτύπωσης.