Στόχοι του έργου Q3D

Ως κύριος στόχος του έργου Q3D είναι η μελέτη, η ανάπτυξη και η αξιολόγηση κατάλληλων υπαρχόντων, αλλά και νέων πρωτοποριακών ψηφιακών εργαλείων για την παρακολούθηση των συνθηκών και του τελικού προϊόντος της 3Δ εκτύπωσης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ποιότητα του αντικειμένου. Ουσιαστικά, το Q3D θα θέσει τα θεμέλια για τη συλλογή πολυτροπικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αναλύοντας και καταγράφοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ποικίλες εκφάνσεις των διεργασιών, οι οποίες εκτελούνται κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Σημαντικός παράγοντας είναι η εκτενής διερεύνηση και αξιοποίηση μη παρεμβατικών και καταστρεπτικών τεχνολογικών μεθόδων, που δεν αναστέλλουν ή δεν εμποδίζουν την ομαλή διαδικασία της 3Δ εκτύπωσης. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν με την αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και των διαθέσιμων υποδομών, καθώς επίσης και με την ενσωμάτωση πρωτοποριακών τεχνολογικών μεθόδων μέσω της συνεργασίας των εταίρων της κοινοπραξίας του ΕΚΕΤΑ, του ΤΜΗΥΠ/ ΠΙ και της 3DLife.

Οι διευρυμένοι στόχοι του συγκεκριμένου έργου επιγραμματικά είναι η διεύρυνση της τεχνογνωσίας σχετικά με τις παραμέτρους που επηρεάζουν την 3Δ εκτύπωση, η επιτέλεση στοχευμένων ενεργειών για τη βελτιστοποίηση αυτής, επεκτείνοντας παράλληλα την υπάρχουσα υποδομή και αναβαθμίζοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό των εταίρων της κοινοπραξίας. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω των ακόλουθων διεργασιών:

  • της διερεύνησης των παραμέτρων και των ρυθμίσεων της 3Δ εκτύπωσης, καθώς και της μελέτης τεχνολογιών μη παρεμβατικής/ καταστρεπτικής παρακολούθησης της 3Δ εκτύπωσης.
  • του σχεδιασμού καινοτόμων μεθοδολογιών συλλογής και διαμοιρασμού ΔΜΟ για την παρακολούθηση της διαδικασίας 3Δ εκτύπωσης σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους.
  • της ενσωμάτωσης ενός δικτύου αισθητήριων οργάνων (όπως φασματόμετρα, προφιλόμετρα μικροσκοπικής κλίμακας, υπέρυθρη σάρωση Raman κ.α.) για την παρακολούθηση της λειτουργίας του 3Δ εκτυπωτή, επιτρέποντας τον εντοπισμό μικροσκοπικών ατελειών (π.χ. σχισμών, πόρων, οπών) σε μεγάλα τμήματα.
  • της δημιουργίας μιας πλατφόρμας ανάλυσης ΔΜΟ για τη βελτιστοποίηση των παραμέτρων της διαδικασίας 3Δ εκτύπωσης, συνδυάζοντας πολυπληθή ετερογενή δεδομένα αισθητήρων για την εξαγωγή έγκυρων και αξιόπιστων συμπερασμάτων.
  • της ανάπτυξης συστημάτων απόδοσης και ανακατασκευής του 3Δ μοντέλου για τη σύγκρισή του με τα αρχικό αντικείμενο, με τη χρήση συνδυασμού πληροφοριών ποικιλότροπων μετρήσεων μέσω ορθοφωτογραφικής κάμερας υψηλής ακρίβειας, κάμερας βάθους, κάμερας υπέρυθρων και προφιλόμετρο μικροσκοπικής κλίμακας.
  • της παροχής υπηρεσιών βελτίωσης της 3Δ εκτύπωσης εξασφαλίζοντας την ποιότητα του εκτυπώσιμου αντικειμένου για την προσθήκη εγκυρότητας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της διαδικασίας.