Τι είναι το έργο Q3D

Το αντικείμενο του έργου Q3D αφορά την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, με στόχο την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και βελτίωσης της διαδικασίας της 3Δ εκτύπωσης για τη διασφάλιση της ποιότητας του τελικού 3Δ αντικειμένου. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία και τις διαθέσιμες υποδομές, εισάγοντας παράλληλα πρωτοποριακές τεχνολογικές μεθόδους μέσω της συνεργασίας των εταίρων της κοινοπραξίας του ΕΚΕΤΑ, του ΤΜΗΥΠ/ ΠΙ και της 3DLife.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου Q3D εξετάζονται και υλοποιούνται οι ακόλουθες εργασίες:

  • Παρακολούθηση των συνθηκών και του προϊόντος της 3Δ εκτύπωσης, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία, παρέχοντας παράλληλα εφαρμοσμένες λύσεις πολυτροπικής συλλογής δεδομένων με τη χρήση ενός δικτύου αισθητήρων.
  • Μοντελοποίηση δεδομένων 3Δ εκτύπωσης υποστηρίζοντας τη συσχέτιση μεταξύ ετερογενών δεδομένων ευρείας γκάμας, μέσω αποτελεσματικών μαθηματικών αναπαραστάσεων και τεχνικών μηχανικής μάθησης.
  • Αξιοποίηση αυτοματοποιημένων μεθόδων εξαγωγής συμπερασμάτων μέσω ιεραρχικής άντλησης για ταξινόμηση, παλινδρόμηση, εξόρυξη και ομαδοποίηση των δεδομένων, με στόχο την ανάδειξη μοτίβων κατά τη διαδικασία της 3Δ εκτύπωσης και τον εντοπισμό σφαλμάτων και αποκλίσεων.
  • Περιεκτική οπτικοποίηση μεγάλου όγκου ετερογενών δεδομένων και 3Δ αναπαράσταση του μοντέλου εκτύπωσης για την εξυπηρέτηση της οπτικής επιθεώρησης ομοιοτήτων και την εύρεση σφαλμάτων, αποκλίσεων ή αστοχιών κατά τη διάρκεια της 3Δ εκτύπωσης.
  • Έλεγχος των παραμέτρων της διαδικασίας 3Δ εκτύπωσης με χρήση σύνθετου βρόγχου ανάδρασης, με βασικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της ταχύτητας και της επαναληπτικότητας της 3Δ εκτύπωσης.
  • Ανάλυση και επεξεργασία Δεδομένων Μεγάλου Όγκου με τεχνικές μηχανικής μάθησης για τον έλεγχο των παραμέτρων της διαδικασίας 3Δ εκτύπωσης.
  • Διερεύνηση καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων για την αξιοποίηση τεχνολογιών μεγάλου όγκου δεδομένων στη βιομηχανία της 3Δ εκτύπωσης.

Οι παραπάνω άξονες έχουν ως κυρίαρχο στόχο τη δημιουργία ουσιαστικών συνεργειών μεταξύ των εταίρων της κοινοπραξίας του ΕΚΕΤΑ, του ΤΜΗΥΠ/ ΠΙ και της 3DLife, ενισχύοντας την αξιοπιστία και βελτιώνοντας την ποιότητα των 3Δ εκτυπώσεων.