Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1964 και είναι αυτόνομο από το 1970. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει 16 ακαδημαϊκά τμήματα και 10 υπό ίδρυση ακαδημαϊκά τμήματα. Η ακαδημαϊκή μονάδα υπεύθυνη για το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 ως Τμήμα Πληροφορικής, δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το 1993 ενώ από το 1998 διαθέτει οργανωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Τμήμα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία Τμήματα της Ελλάδος στην Επιστήμη της Πληροφορικής, έχοντας εξασφαλίσει υπερσύγχρονες υποδομές για διδασκαλία και έρευνα, έχοντας καταρτίσει Πρόγραμμα Σπουδών με βάση τα διεθνή πρότυπα, και έχοντας αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες και εξασφαλίσει συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Από τον Ιούνιο 2013, το Τμήμα μετεξελίχθηκε σε Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με 5ετή κύκλο σπουδών. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής έχουν τα τελευταία χρόνια εξαιρετική θέση σε διεθνείς κατατάξεις, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας. 

Η ερευνητική ομάδα Γραφικών (Computer Graphics Research Group, CGRG, http://cgrg.cs.uoi.gr) με επικεφαλής τον καθ. Ιωάννη Φούντο δραστηριοποιείται στο χώρο των  γραφικών, της οπτικοποίησης δεδομένων και της σχεδίασης με υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας καλύπτουν θέματα κίνησης (animation),  απόδοσης 3Δ σκηνής (rendering), παραμετροποίησης-διόρθωσης-παραμόρφωσης πλέγματος, ανάστροφης μηχανικής, σχεδίασης με υπολογιστή, ανάκτησης εικόνας, οπτικοποίησης πολυδιάστατων δεδομένων και σε άλλους τομείς σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων. Η ομάδα έχει συντονίσει με επιτυχία Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα στις περιοχές της Σχεδίασης με Υπολογιστή, των Γραφικών και της  ψηφιοποίησης, προβολής και προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ομάδα έχει εκπονήσει πρωτοπόρα έρευνα σε γεωμετρικούς μετασχηματισμούς, απόδοση 3Δ επιφανειών και απόδοση με χρήση φωτοσκιαστών θραύσματος.

Στο έργο Q3D η ομάδα του ΤΜΗΥΠ/ΠΙ θα μελετήσει τις παραμέτρους και τα προβλήματα που εμφανίζονται σε διάφορες τεχνολογίες 3Δ εκτύπωσης, θα καθορίσει τρόπους απόκτησης, αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων που θα συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης και μετά την εκτύπωση, θα καταρτίσει μεθόδους εντοπισμού προβλημάτων ευρωστίας κατά τη διάρκεια της 3Δ εκτύπωσης και πιθανές ενέργειες για την αντιμετώπισή τους. Η ομάδα επίσης θα αναπτύξει εργαλεία για την απόδοση των 3Δ αντικειμένων και του εσωτερικού τους καθώς και για την οπτικοποίηση των προβλημάτων ευρωστίας 3Δ εκτύπωσης. 

 

Website